Εκδηλώσεις-Ανακοινώσεις

Τι έγινε με την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα
" Στιγμές και εικόνες από τη Γειτονιά μας" ;

Πατήστε εδώ και θα δείτε:
http://www.neotita.gr/ek8esi_diagonismou.html




Παρακάτω θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες από τα έργα συμμετοχής του κατηχητικού μας στον διαγωνισμό αλλά και λίγες σκηνές από την τελευταία μας συνάντηση στο Κοινοτικό Κέντρο Πόρου. Περισσότερες φωτογραφίες προσεχώς.
Όταν τελειώσαμε την ζωγραφική στα καβαλέτα, τα τακτοποιήσαμε, αδειάσαμε την αίθουσά μας και την αποχαιρετήσαμε
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΕΚΕΙ
ΤΟΣΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε περισσότερα, προς το παρόν στον Εξώστη της Εκκλησίας.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ



ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ;
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Η μεγάλη δοκιμασία των νέων.
Άλλοι προσπάθησαν πολύ και άλλοι λίγο.
Άλλοι προσπαθούσαν συνεχώς και άλλοι τελευταία στιγμή.
Θυμάστε την αναστάσιμη ευχή του Ιωάννου Χρυσοστόμου;
"...Όσοι νηστέψατε και όσοι δεν νηστέψατε, χαρείτε...Ας μην θρηνεί κανένας για τα πταίσματά του..."

Παιδιά, κάνατε την προσπάθειά σας, έστω και την τελευταία στιγμή. Αυτό αρκεί για τώρα. Συγκεντρωθείτε στις εξετάσεις με πολύ προσευχή και λιγότερη αγωνία. Θα δείτε θαύμα να γίνεται: να ξεπερνάτε τον εαυτό σας.
Μην σας καταβάλλει η απελπισία. Και, ό,τι δεν πάει καλά, να θυμάστε:  Όλα διορθώνονται!
Καμία αποτυχία δεν είναι τόσο φοβερή. Το μέλλον κρύβει πολλά: στιγμές χαράς και, φυσικά και λύπης, επιτυχία αλλά και απογοήτευση. Ε, και;
Εδώ είμαστε να τα ζήσουμε όλα και να προσπαθήσουμε με περισσότερο πείσμα και συγκέντρωση στην επόμενη ευκαιρία.

Προσέξτε μόνο την διατροφή σας να είναι πλήρης, με πολύ νερό (χωρίς καφέ μέσα!), ξεκούραση, λίγη παρέα με τους φίλους για ξελασκάρισμα, γέλιο και αστεία, και ξανά πίσω στο διάβασμα (όχι έως εξόντωσης). Με χαρά και αισιοδοξία.

Επειδή η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά ζόρικη, πιο πολύ ψυχολογικά παρά από άποψη ύλης, όταν νοιώσετε ότι σπάτε, δοκιμάστε την προσευχή.
Δεν ξεκουράζει απλώς, δεν είναι μόνο αγχωλυτικό αλλά, κυρίως, φωτίζει και καθοδηγεί τα παιδιά.

Μην παραλείπετε να εκκλησιάζεστε, λόγω διαβάσματος. Η Θεία Λειτουργία μας ανεβάζει στον ουρανό και αυτό μας χρειάζεται τώρα, σε εσάς και εμάς.
Την ώρα των εξετάσεων, αν κάτι δεν ξέρετε, διατηρείστε την ηρεμία σας και απλά...προσευχηθείτε σιωπηλά.
Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.
Αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα θέλατε, μην απελπιστείτε!
Απλά ξεκουραστείτε και ανασυνταχθείτε για το μέλλον. Αναθεωρείστε την πορεία σας, δείτε τι πήγε λάθος και, στο κάτω - κάτω, οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν.
Την επόμενη φορά, με καθαρότερο κεφάλι και λιγότερα μαθήματα, θα τα καταφέρετε καλύτερα.


ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!


  ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!
 ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Είναι δυνατόν το παιδί μας να περνάει αυτή την κατάσταση
ή αυτή την κατάσταση
και να μην συμπάσχει ή να μην συγκινείται όλη η οικογένεια;
Όταν μέσα στην ψυχή των παιδιών μας όλα έχουν ισοπεδωθεί από την αγωνία, ίσως όχι τόσο των εξετάσεων αλλά των αποτελεσμάτων - του φόβου της αποτυχίας, του τι θα πουν οι γονείς, αν θα θεωρήσουν τα παιδιά τους ανεπαρκή- υπάρχει κανείς που να μπορέσει να κατηγορήσει τα παιδιά αυτά γι' αυτό που κατάφεραν;
Είτε είμαστε ικανοποιημένοι από τα παιδιά μας είτε όχι, ακόμα και αν ξέρουμε ότι θα μπορούσαν να τα είχαν καταφέρει καλύτερα, ας θυμηθούμε: εμείς, ως νέοι, υπήρξαμε άψογοι; Πάντα τέλειοι στις υποχρεώσεις μας; Δεν υπήρξαν στιγμές που δεν είμασταν ο καλύτερός μας εαυτός αλλά απλώς ο μέτριος ή ο χειρότερος;
Αν όχι, αν πάντα είμασταν άψογοι, τότε...κάτι δεν πήγαινε καλά με την παιδική μας ηλικία και την εφηβεία! Μάλλον πολύ πίεση φάγαμε την οποία τώρα μεταδίδουμε με τη σειρά μας στα παιδιά μας και, ίσως, δεν το καταλαβαίνουμε.
Ευτυχώς που ήρθε ο Χριστός και μας είπε: "ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος την πέτρα". Τότε, δεν βρέθηκε κανείς να ρίξει την πρώτη πέτρα. Τώρα, μπορεί να βρεθεί κάποιος να την ρίξει στο παιδί του;


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!


Ας προσέξουμε μήπως μπλέκουμε το μέλλον των παιδιών μας με τα δικά μας όνειρα και αξιώσεις. Δεν πρέπει, αυτό που καταφέραμε ή δεν καταφέραμε εμείς να το αξιώσουμε από τα παιδιά μας. Δικό μας καθήκον είναι να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν εκείνα τι θέλουν, να πάρουν αποφάσεις και να δουλέψουν συνειδητά και με πρόγραμμα για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.
Στους έφηβους αυτές τις ημέρες πρέπει να μεταδώσουμε ηρεμία, αισιοδοξία, χαρά και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνουν, έστω και αν είναι ατελής. Μπορεί εμείς σαν γονείς να βλέπουμε ότι θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα. Δεν έχει σημασία...σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν διαβάσει και περισσότερο και νωρίτερα και καλύτερα. Μην ξεχνάτε όμως ότι μόλις τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τη ζωή και να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των σωστών και λάθος ενεργειών τους. Αφήστε τα να πάρουν το μάθημά τους  με όσο το δυνατόν λιγότερη ψυχολογική πίεση.
Ό,τι και αν καταφέρουν, ας το δεχτούμε, ας το καταπιούμε, ας αφήσουμε το παιδί μας να ηρεμήσει από την αγωνία και,
αργότερα, μετά τα διαγωνίσματα, όταν θα είναι πιο χαλαρό,  ας συζητήσουμε μαζί του για το αν έμεινε ευχαριστημένο με τον εαυτό του ή όχι και τι κρίνει ότι θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα. Μην το αφήσετε όμως να κατηγορεί για την αποτυχία του το κράτος γιατί έβαλε δύσκολα θέματα, τους καθηγητές, το φροντιστήριο, τις παγίδες των θεμάτων, τις ασάφειες των βιβλίων, την δύσκολη ύλη...Ποιός είπε ότι η ζωή θα είναι εύκολη, ξεκάθαρη και χωρίς παγίδες; Θέλουν να μεγαλώνουν με δικαιώματα και ευκολίες χωρίς υποχρεώσεις, δυσκολίες, προσπάθεια και εμπόδια;
Μέσα από την διαδικασία των εξετάσεων, ήρθε η ώρα το παιδί να αρχίσει να μαθαίνει τη ζωή και να συνειδητοποιεί τις ευθύνες του και την σχέση "αιτία και αποτέλεσμα": Διαβάζω; Τα πάω καλά. Δεν διαβάζω; "Πατώνω". Αγχώνομαι; Μπλοκάρω. Προσπαθώ να σκεφθώ ήρεμα; Βρίσκω λύσεις και απαντήσεις.
Η σοφία των γονέων θα διδάξει τα παιδιά, ώστε να μάθουν να αξιολογούν σωστά τις καταστάσεις αλλά και τον εαυτό τους και να "παίρνουν το μάθημά τους", το μάθημα της ζωής.
Μην τα καταδικάσετε για ότι δεν πήγε καλά και μην υψώσετε πάνω από το μέσο τόνο το ύψος της φωνής σας.
Για την ώρα, τους αρκεί αυτό που περνάνε. Είναι από μόνο του πολύ οδυνηρό!



Πολλές εκκλησίες αυτή την εποχή και για όλη την περίοδο των εξετάσεων κάνουν Λειτουργία αλλά και Παράκληση για τους νέους που γράφουν διαγωνίσματα.
Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να δώσουμε στον ιερέα τα ονόματα των παιδιών μας αλλά και των φίλων τους που διαγωνίζονται. Ακόμα και στο Άγιο Όρος κάνουν λειτουργίες για εφήβους και φοιτητές με το ειδικό αίτημα της ψυχικής και πνευματικής ενίσχυσής τους και για καλά αποτελέσματα. Μπορείτε και εκεί να στείλετε ονόματα για 40λείτουργο.


Αλλά και όλη η οικογένεια πρέπει να στηρίξει τους νέους που διαγωνίζονται, με την ομαδική της προσευχή.

Βάλτε τα παιδιά να κάνουν προσευχή, κυρίως τα πιο μικρά. Έχουν τόσο καθαρή καρδιά που η προσευχή τους φτάνει αμέσως στον θρόνο του Θεού και εισακούονται τα αιτήματα της οικογένειας (οποιαδήποτε αιτήματα, όχι μόνο για επιτυχία στις εξετάσεις αλλά και για σωστή καθοδήγηση στη ζωή τους, ηρεμία στην οικογένεια, σύνεση στα παιδιά, καλή πρόοδο στην επαγγελματική τους πορεία, στον γάμο τους, υγεία, ευτυχία κλπ.)

Έτσι, όλη η οικογένεια ενωμένη βαδίζει χέρι-χέρι στην επιτυχία. Ό,τι δεν πάει καλά, διορθώνεται. Αν το παιδί τσακίσει, ίσως και να μην διορθώνεται.
Γι' αυτό, ας αποφύγουμε τις υπερβολές!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!






Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα.
Την Μεγάλη Τρίτη το πρωί, 11-1 μμ., στο Κοινοτικό Κέντρο Πόρου θα ζωγραφίσουμε και θα στολίσουμε τις λαμπάδες μας.

Στον Επιτάφιο τα κορίτσια που θα ντυθούν Μυροφόρες, να προμηθευτούν έγκαιρα τα στεφανάκια από τις υπεύθυνες κατηχήτριες,
και να φοράνε ένα μακρύ λευκό ένδυμα.


Τα αγόρια που θα συνοδεύσουν τον Επιτάφιο, μπορούν να συνεννοηθούν για τις λεπτομέρειες
με τον π. Δανιήλ.


Καλή Ανάσταση





Kαθώς διανύουμε την Μεγάλη Σαρακοστή, να ένα μικρό και ευχάριστο φιλμάκι
με την κυρα-Σαρακοστή!







H Nηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Φτάσαμε πλέον στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τον μεγάλο φορτιστή των πνευματικών μπαταριών μας.
Αν σταθούμε στην δυσκολία της νηστείας, χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία εσωτερικού ξεμπερδέματος. Τι εννοούμε με αυτό;

Πριν από κάθε αθλητικό αγώνα και αναμέτρηση, οι προπονητές δίνουν οδηγίες για σωστή διατροφή και συστήνουν στους αθλητές τροφές που δίνουν ενέργεια και αυξάνουν την σωματική αντοχή. Αν εξετάσουμε προσεκτικά τις τροφές που προτείνουν ως ωφέλιμες και αυτές που πρέπει να αποφεύγουν οι αθλητές γιατί βαραίνουν το σώμα, θα δούμε ότι - λίγο ή πολύ - ερχόμαστε κοντά στην διατροφή των νηστειών μας.

Σκοπός της νηστείας είναι να ενδυναμώσει τον άνθρωπο όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, ψυχικά, διανοητικά, συναισθηματικά.
Πολλοί που την δοκίμασαν μαρτυρούν ότι ένοιωσαν πιο δυνατοί ψυχικά, με πιο καθαρό πνεύμα και νου, λιγότερο ευέξαπτοι, ευαίσθητοι ή καταθληπτικοί.

Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στους Πρωτόπλαστους στον Παράδεισο. Δεν ήταν καθόλου βαρειά εντολή. Οι άνθρωποι την θεωρούν δύσκολη.
Όταν έχουμε συνηθήσει τα βαρειά φαγητά, τότε τα πιο ελαφριά πιάτα μας φαίνονται ανούσια, "δεν με κρατάνε καθόλου" λέμε.
Όταν όμως ανεβαίνει η χοληστερίνη, η κρεατινίνη, η αρτηριακή πίεση, το ζάχαρο και όλα τα συναφή, τότε θέλουμε δεν θέλουμε, με εντολή γιατρού πλέον, τα κόβουμε όλα.
Γιατί δεν δοκιμάζουμε κάτι πιο απλό; Να κρατήσουμε την εντολή της νηστείας και να έχουμε όλα τα οφέλη.

Αν δούμε την νηστεία ως δίαιτα μόνο, χάνουμε την πνευματική της διάσταση, η οποία είναι η εξής:

Κρατάω, όσο μπορώ καλύτερα, την εντολή του Θεού και αυτό έχει σαν συνέπεια ο ίδιος ο Θεός να δράσει πνευματικά σε κάθε πεδίο της ζωής μου.

Έτσι, δυναμώνουμε ψυχικά, απογοητευόμαστε λιγότερο, μπορούμε πλέον να συγκρατήσουμε τον θυμό, να κόψουμε το τσιγάρο, να διορθώσουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, βλέπουμε λύσεις για το γάμο μας ή την δουλειά μας, αποκτούμε σημεία επαφής με τα παιδιά μας, νοιώθουμε εσωτερική χαρά, ψυχική δύναμη, αισιοδοξία, ορμητικότητα να πάμε μπροστά, καθαρό πνεύμα και διαύγεια στην σκέψη, στο διάβασμα, στα μαθήματα, στα διαγωνίσματα...

Και όλα αυτά γιατί;
Γιατί τηρήσαμε την  εντολή, όχι την δίαιτα!

Παρ' όλα αυτά, ως σωματική άσκηση, βλέπουμε τα καλά της και στο σώμα. Ξεκινώντας την νηστεία όπως μπορούμε, κόβοντας κάτι λίγο, αυτό που μπορούμε, βλέπουμε τον εαυτό μας να αποκτά την ικανότητα να λέει ΟΧΙ σε περισσότερα. Έτσι, σιγά-σιγά, φτάνουμε εκεί που πρέπει, χωρίς να εξαντληθεί ούτε το σώμα ούτε η θέληση αλλά, αντίθετα, να δυναμώσουν και τα δύο.

Η νηστεία είναι φοβερή άσκηση και για τα παιδιά: τα εξασκεί να λένε ΟΧΙ σε κάποιες τροφές, αλλά ο Θεός δρα και παραπέρα όπως είπαμε, και μαθαίνουν να λένε ΟΧΙ και σε άλλα πράγματα και καταστάσεις που τα βλάπτουν: αλμυρές τροφές, έργα στην τηλεόραση, σε κακές προτροπές φίλων, ενώ όσο μεγαλώνουν λένε ΟΧΙ και στο τσιγάρο, σε ουσίες, στο οινόπνευμα...

Εμείς κάνουμε το καθήκον μας και ο Θεός "το δικό" Του: αναλαμβάνει όλη μας τη ζωή. Θέλει και έχει αυτό το "καθήκον". Το κάνει από απέραντη αγάπη και όχι γιατί του το επέβαλε κανείς.
Έτσι, ακόμα και αν εμείς δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, Αυτός περιμένει, μας κοιτάζει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δυναμώσει την θέλησή μας και μόλις πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε την νηστεία, όπως μπορούμε, Αυτός ξεκινά να φορτίζει πνευματικά τις μπαταρίες μας για να δυναμώσουμε και να αντέξουμε αλλά αλλάζει και την ζωή μας, γιατί κάθε φορά που τηρούμε κάποια εντολή, όλο το φάσμα της ζωής μας μετατρέπεται.

Τελειώνοντας, επειδή η νηστεία έχει σκοπό την ενδυνάμωση και όχι την εξόντωση, μπορούν να εξαιρεθούν από αυτήν άτομα με εξάντληση λόγω ασθενειών, γηρατειών, ακόμα και νέων με υπερκόπωση ή άλλες αδυναμίες σωματικές ή ψυχικές. Ο καλός Πνευματικός, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τη γνώμη του γιατρού, θα καθορίσει με επιείκεια, κατανοώντας την κατάσταση, τι είναι αρκετό να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Άλλες ομάδες όπως οι έγκυοι, ενήλικες με οστεοπόρωση, τα παιδιά στην ανάπτυξη, οι νέοι που βρίσκονται σε καιρό εξετάσεων και μεγάλης φόρτισης πνευματικής και ψυχικής, μπορούν απλά να προσέξουν κάποια πράγματα και να ορίσουν τον τρόπο νηστείας που αντέχουν συζητώντας με τον γιατρό ή τους γονείς και τον πνευματικό ο οποίος θα δώσει και την πνευματική σφραγίδα ακόμα και στο ελάχιστο που μπορεί ο καθένας να νηστέψει.

Ας κάνουμε ένα όμορφο νηστήσιμο μενού, με διαφορετική ποικιλία τροφών από αυτές που είχαμε συνηθίσει, χωρίς να τρώμε πολύ από κάτι αλλά λίγο απ' όλα. Αν προσέξουμε και περιορίσουμε τις υπερβολές, θα βγούμε από την νηστεία όχι μόνο πιο αδύνατοι, ανανεωμένοι και υγιείς αλλά και ενδυναμωμένοι ψυχικά, με καθαρό νου, άλλες αποφάσεις, ξεκάθαρες λύσεις, αισιόδοξο μέλλον και, κυρίως, μια καλύτερη σχέση με τον Θεό.

Καλή δύναμη!









Μην ξεχνάτε: Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, συναντιόμαστε και πάλι όλοι μαζί στην Εκκλησία και μετά για κέρασμα και παιχνίδι.
Ας μη ξεχνάμε ότι νηστεία είναι και η προσπάθεια να περιορίσουμε τα νεύρα μας, να κρατάμε την γλώσσα μας και να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να βρίζει, να προσβάλλει, να καταριέται. Νηστεία κάνουμε και στα μάτια, στο στόμα, στα αυτιά: δεν κοιτάμε με ζήλεια ή επιθυμία αυτό που ανήκει στον άλλο, δεν βλέπουμε άσεμνα θεάματα, δεν κατηγορούμε, δεν παίρνουμε ό,τι δεν είναι δικό μας, δεν αφηνόμαστε να ακούμε κατηγορίες ή γελοία ανέκδοτα και γενικώς προσέχουμε την σοβαρότητα του εαυτού μας, η οποία χαρίζει κύρος σε κάθε άνθρωπο.







"Παιδιά και γονείς μαζί"
μέρος 1ο.



Η πρώτη φάση του προγράμματος "Παιδιά και γονείς μαζί, πήγε καλά. Όλοι το ευχαριστηθήκαμε στο έπακρο και γευστήκαμε ό,τι καλύτερο μας ετοίμασαν τα παιδιά με τους γονείς τους. Αναμένεται το βιβλιαράκι με τις συνταγές.
Σας ευχαριστούμε όλους.








Στο κατηχητικό μας το 2010 φτιάξαμε την κυρα-Σαρακοστή σε χαρτόνι για τον τοίχο της κουζίνας μας:



Ενώ φέτος, το 2011 κάναμε κάρτα με την κυρα-Σαρακοστή στο σπίτι της 

Οι οδηγίες βρίσκονται στις "Χειροτεχνίες"






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή την εβδομάδα της Αποκριάς,  προετοιμάζεστε για το πρόγραμμα
"Παιδιά και Γονείς μαζί".
Όπως είπαμε, θα γίνετε TOP CHEFS με τους γονείς σας.
Διαλέξτε λοιπόν το αγαπημένο σας γλυκό ή σνακ
και μαζί με τους γονείς σας ρυθμίστε τις λεπτομέρειες των υλικών και την παρασκευή του.
Προετοιμάστε το την Παρασκευή (25 Φεβρουαρίου), στολίστε το όμορφα και μην ξεχάσετε να τραβήξετε και φωτογραφίες για να θυμόσαστε την εμπειρία αυτή μαζί με τους γονείς.
Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις 11.15 το πρωί, ελάτε στο κατηχητικό μας μαζί με τα δημιουργήματά σας
να τα δοκιμάσουμε σε κοινό τραπέζι.

Θα χαρούμε να δούμε και τους γονείς-βοηθούς.
Θα φωτογραφηθούμε όλοι μαζί και θα διασκεδάσουμε,
 γιορτάζοντας έτσι και την εβδομάδα της Αποκρέω.




Βρήκαμε για σας και τα παιδιά σας, οδηγίες για την κατασκευή χαρταετού. Αξίζει να δοκιμάσουμε







ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Η εποχή της αποκριάς είναι η περίοδος εκείνη του Τριωδίου κατά την οποία προετοιμαζόμαστε για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ετοιμολογικά, αποκριά σημαίνει "απέχω από το κρέας". Επειδή πρόκειται να νηστέψουμε αυστηρά (όσοι μπορούμε) για 50 μέρες, ξεκινώντας το Τριώδιο τρώμε απ' όλα και σταδιακά αποκρεύουμε, δηλαδή κόβουμε το κρέας, ώστε να ξεκινήσουμε ομαλά την περίοδο της νηστείας. Το ίδιο (δηλαδή "αποχή από το κρέας") δηλώνει και η ετοιμολογία της λέξης καρναβάλι που έχει λατινική καταγωγή.
Η περίοδος αυτή, από πολύ παλιά συνοδευόταν από διάφορα λατρευτικά έθιμα και θεάματα.
Η Αποκριά, σε όλη την Ελλάδα, συνηθίζεται να γιορτάζεται  με παραδοσιακούς χορούς και εκδηλώσεις. 
Το καρναβάλι στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν έθιμο λατρευτικό προς τους θεούς, και ειδικά τον Βάκχο και τον Διόνυσο. Καθώς λατρευόταν ο θεός του κρασιού, οι «πιστοί» πίνανε ακατάσχετα και παρέλαζαν σε έξαλλη κατάσταση, καταλήγοντας σε ακρότητες.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, ειδικά στο εξωτερικό (π.χ. Βραζιλία) όπου τα ειδωλολατρικά έθιμα κρατάνε ακόμα γερά.

Αποκριά και Καρναβάλι, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις: η πρώτη δηλώνει μια εκκλησιαστική περίοδο μετάβασης προς την Μεγάλη Τεσσαρακοστή ενώ το δεύτερο περιέχει συνήθειες που προέρχονται από αρχαίες προχριστιανικές εκδηλώσεις.


Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 
Τα παραδοσιακά έθιμα εορτασμού της Αποκριάς, σε όλη την Ελλάδα, είναι πολλά και ποικίλα. Ο κάθε τόπος, και ειδικά στην επαρχία, έχει θαυμάσιους τρόπους να γιορτάζει την περίοδο αυτή και να κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις του, οι οποίες σε κάθε περιοχή έχουν το δικό τους χρώμα. Στον δικό μας τόπο, την Κεφαλονιά, το γαϊτανάκι και οι κεφαλονίτικες καντρίλιες, με τις τοπικές, επίσημες φορεσιές μιας άλλης εποχής, αποτελούν παραδόσεις που αξίζει να θυμούνται και τα παιδιά μας.




Εν όψει αυτής της περιόδου που διανύουμε, προτιμώντας και μη ξεχνώντας την όμορφη παράδοσή μας, σας ευχόμαστε
Καλή Αποκριά και καλή Τεσσαρακοστή!